Niet betrekken inwoners bij evaluatie dorpsraden: een gemiste kans?

De VVD heeft begin maart een voorstel gedaan om bij de evaluatie van het werken met dorpsraden ook inwoners te vragen naar hun mening. Dat onderdeel miste de VVD in de opzet van het college van burgemeester en wethouders.

De VVD heeft drie argumenten voor haar voorstel:
1. Een dorpsraad is er voor en door inwoners. Hij functioneert en wordt gevoed dankzij inwoners. Om die reden is het van belang inwoners uit te nodigen hun mening te geven;
2. Evalueren, zoals de VVD voorstelt, betekent van ‘buiten naar binnen’ kijken. Openstaan voor meningen van inwoners over het werk en het functioneren van dorpsraden. Niet alleen in de spiegel kijken, ook door het raam;
3. Evalueren heeft tot doel inzicht te krijgen in wat goed gaat en beter kan. Het is geen bedreiging, maar een kans.

Twee dorpsraden uiten kritiek. Tijdens de besluitvorming kwam die kritiek naar voren in de standpunten van veel fracties. De gemeenteraad moet niet op de stoel van de dorpsraad gaan zitten door te bepalen, dat inwoners bij de evaluatie betrokken moeten worden. Dat voedt de beeldvorming dat de gemeente zich bemoeit met hoe dorpsraden moeten functioneren.
De discussie in de raad laat zien hoe de wisselwerking tussen burgerparticipatie en lokale politiek kan uitpakken.

De opkomst van actieve burgers zou moeten leiden tot “loslaten” door de politiek. Een positieve ontwikkeling als het gaat om ruimte geven aan inwoners om zelf initiatief te nemen bij zaken in hun eigen leefomgeving. De vraag is echter: welke rol ziet de lokale politiek nog voor zichzelf? Wat blijft er over van het politieke debat en van politieke standpunten?

Meer ruimte voor burgerparticipatie betekent niet dat de gemeenteraad afstand moet nemen van zijn rol als volksvertegenwoordiger. Integendeel: de raad dient het algemeen belang: voor actieve burgers, passieve burgers, kiezers en ‘wegblijvers’.
Juist als dorpsraden en vrijwilligers een warm hart wordt toegedragen, is het van belang dat de raad oog heeft hoe deze burgerparticipatie versterkt en verbeterd kan worden.
Vanuit zijn eigen, onafhankelijke positie en besluitvorming. Dat vraagt heldere verwachtingen tussen gemeenteraad en dorpsraden, een open communicatie en bovenal politieke moed. Politieke moed die bij alle fracties behalve de VVD en de SGP/ChristenUnie ontbrak om de inwoners nadrukkelijk te betrekken bij de evaluatie van het werk van de dorpsraden. Een gemiste kans!